eu-logo

Podjelom mandarina promoviran Fond europske pomoći za najpotrebitije (FEAD)

Objavljeno 03.12.2019.

Podhum – Podjelom neretvanskih mandarina ispred crkve sv. Maksimilijana Kolbea u Podhumu 29. studenoga 2019. godine, završena je ovogodišnja akcija promocije Operativnog programa za hranu i/ ili materijalnu pomoć, Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD).

Slika 3

Završnom događanju u Podhumu, u ime Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, nazočila je državna tajnica Majda Burić, koja je u svom govoru istaknula da je u okviru FEAD-a, fonda koji je uspostavljen s ciljem promicanja socijalne kohezije i socijalne uključenosti pridonoseći smanjenju siromaštva, posebice teških oblika, poput dječjeg siromaštva, beskućništva i nedostatka hrane, za razdoblje 2014. – 2020., na raspolaganju oko 36,6 milijuna eura iz sredstava Europske unije te 6,5 milijuna eura iz nacionalnih sredstava.

Slika 1

Državna tajnica Burić također je naglasila kako je Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Upravljačko tijelo odgovorno za djelotvornu i učinkovitu koordinaciju i provedbu FEAD-a, svjesno svih poteškoća s kojima se suočavaju najosjetljivije skupine. Slijedom toga, dodala je Burić, podržavaju se sve aktivnosti čiji je cilj zadovoljenje osnovnih životnih potreba najosjetljivijih te smanjenje siromaštva stvaranjem uvjeta za gospodarski rast i razvoj, aktivnu politiku zapošljavanja i razvoj ljudskih potencijala.

Tijekom aktivnosti podjele mandarina provedene u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem i Hrvatskim Caritasom, a sukladno iskazu interesa ustanova u njihovu sustavu, podijeljeno je 30 tona mandarina. Sudjelovalo je ukupno 35 institucija na području cijele Republike Hrvatske – 20 institucija Hrvatskog Crvenog križa i 15 institucija Hrvatskog Caritasa.

Slika2

Uz državnu tajnicu Majdu Burić na dodjeli su sudjelovali i časna sestra Marija Faustina Kovačević, ravnateljica Caritasa nadbiskupije Rijeka, mr. sc. Đana Pahor, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Opatija, vlč. Ivan Milardović, župnik Župe svetog Mihovila Arkanđela Jelenje te Nebojša Jerković, predstavnik Modro zelene zadruge i voditelj referalnog centra Ministarstva hrvatskih branitelja.